skip to Main Content
  • Română
  • Русский
  • English
Apel Public De Atenționare A Comitetelor Părintești

Apel public de atenționare a comitetelor părintești

Către:

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Direcțiile Generale Educație, Tineret și Sport

Centrul Național Anticorupție

În prezent, deși există în implementare majoritatea instrumentelor de prevenire și combatere a corupției și taxelor informale, desi, pe alocuri atestăm anumite progrese, observăm din contra, o diversificare a tipurilor de taxe informale și majorarea sistematică a cuantumului acestora, apariția unor noi taxe, precum și salarizarea ilegală a unor angajați (paznici, deriticători, bucătari. personal didactic și chiar directori) din taxele impuse părinților, colectate prin constrângere și intimidare, în unele cazuri, precum și, hărțuirea elevilor și părinților. Luînd în considerație amloarea fenomenele menționate, asociațiile obștești Părinți solidari, CReDO, CNA Studențesc și semnatarii, au decis să atenționeze părinții și autoritățile în privința următoarelor:

Ilegalității acțiunilor comitetelor parintești, care țin de colectările ilegale a taxelor fixe informale. Solicităm informarea regulată a părinților și cadrelor didactice de către autoritățile de profil, în privința ilegalității colectării taxelor informale în structură financiară piramidală și atenționarea referitor la sancțiunile de care sunt pasibile;

Apel la respectarea cadrului legal și principiului de aderare benevola în activitatea asociațiilor obștești a părinților, întru susținerea dezvoltării instituțiilor de învățămînt, sesizarea oportunităților de autofinanțare, precum desemnarea a 2 %;

Apel la parteneriat și integritate întru construirea unui sistem educațional liber de corupție, inclusiv cu scopul instituirii asociațiilor părintești locale, regionale și nationale, în perspectivă;

Apel către personalul didactic la resprectarea prevederilor Codului Educației, Codului de Etică al cadrului didactic, neadmiterea implicării în procesul de colectare a taxelor informale și evitarea intimidărilor, hărțuirilor și constrîngerilor de achitare a taxelor informale sau aderare la asociațiile obștești ale părinților.

Apel către părinții responsabili, grupurile de inițiativă și asociațiile obștești la prezentarea, cât și solicitarea de informații pe lângă organizații și experți specializați, inclusiv prin intermediul colaborării cu scopul de a întocmi rapoarte alternative și dezvolta parteneriate;

La denunțarea cazurilor de corupție în sistemul de educație pe canalul informal al societății civile și cele oficiale existente:

Contactele: parintisolidari@gmail.com, pagina Facebook – Parinti Solidari în calitate de linie fierbinte temporară

Linia fierbinte existentă CNA: 0 800 55555, on-line www.cna.md

Ala Revenco, reprezentanta AO  Părinți solidari, consideră că este necesară o transparentizare a resurselor publice alocate, precum și din alte surse către instituțiile de învățămînt și publicarea raporturilor trimestriale privind faptele de coruptie sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate la nivelul sectorului educaţional legate de fapte de corupţie, precum și întocmirea propriilor rapoarte, alternative celor oficiale, pentru atragerea atenției la nivel național și internațional asupra fenomenului endemic de corupție. Dna Revenco îndeamnă la solidaritate și colaborare în acest sens.

Olga Bîtcă, reprezentanta AO CReDO, solicită autorităților reacționarea adecvată, conform unei practici uniforme la plîngerile părinților și solicită instituirea Consiliilor de Etică ale instituțiilor care ar examina pe intern astfel de plîngeri, ale organelor colegiale de supraveghere a gestiunii resurselor alocate și colectate legal, precum și autorităților de resort, finisarea elaborării și votării legii privind protecția avertizorilor de integritate și instituirii unui canal oficial de avertizare, cu opțiunea reală de protecție a anonimității și recepționării plîngerilor și prelucrării informațiilor parvenite.

Sanda Sandu, reprezentanta CNA Studențesc, consideră necesară consolidarea transparenței în procesul  utilizării fondurilor extrabugetare de către instituțiile de învățământ, eficientizarea rolului reprezentanților părinților și elevilor în prevenirea și lupta contra corupției sistemice din mediul educațional. Solicităm crearea unei platforme deschise de colaborare dintre societatea civilă de profil, instituțiile statului și cele educaționale cu scopul de a genera discuții și dezbateri privind integritatea și transparența sistemului educațional din RM și de a crea un set de mecanisme efective care urmează a fi aplicate de către stakeholders.

În contextul celor menționate, ne exprimăm grija cu privire la diversificarea tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței în instituțiile de învățământ, precum și, inexistența protecției efective a avertizorilor.

În concluzie, semnatarii solicită tuturor factorilor de decizie luarea măsurilor reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

Semnatari:

AO Părinți Solidari

AO CReDO, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, membră Alianța Anticorupție și UNCAC Coalition

CNA Studențesc

CNTM

Colectarea taxelor informale în sectorul educației de către comitetele părintești este ilegală. Acesta este mesajul transmis de Asociația Obștească „Părinți Solidari”, CReDO și CNA Studențesc. Semnatarii apelului public își exprimă îngrijorarea în legătură cu diversificarea tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței în instituțiile de învățământ, precum și inexistența protecției efective a avertizorilor. Reprezentanții celor trei asociații solicită tuturor factorilor de decizie luarea măsurilor reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanta Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că, odată cu începerea noului an școlar, în instituțiile de învățământ sunt organizate și adunările părintești, la care încep a fi colectate tot felul de taxe ilegale. Activista susține că, de fapt, comitetele părintești nu au menirea să colecteze bani, ci să susțină procesul educațional, să vegheze gestionarea bugetului în cadrul instituției etc. În opinia sa, colectarea taxelor ilegale afectează imaginea cadrului didactic și creează impresia că în instituția în care se colectează plăți ilegale sunt comise și alte ilegalități.

Ala Revenco a menționat că în medie pe an într-o grădiniță din Chișinău se colectează în jur de un milion de lei. În unele instituții această sumă este dublă sau chiar mai mare. În opinia sa, este obligatoriu să existe o transparentizare a resurselor publice și din alte surse alocate către instituțiile de învățământ, dar și publicarea rapoartelor trimestriale privind faptele de corupție sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate. Activista a mai spus că în ceea ce ține de contribuțiile părinților, acestea trebuie să fie benevole și transparente, iar bunurile procurate de către părinți trebuie introduse într-un registru de evidență. Potrivit ei, în prezent se întâmplă că fiecare generație procură bunuri și nu este clar ce se întâmplă cu cele procurate anterior.

Reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Olga Bîtcă, a spus că în instituțiile de învățământ se colectează mult peste strictul necesar, în mod ilegal, în special în grădinițe. Reprezentanta CReDO a menționat că o asociație părintească urmează să fie înregistrată la Ministerul Justiției, iar la această structură părinții pot adera doar benevol. Plata donației trebuie să fie confirmată prin bon de plată sau prin document bancar. Totodată, trebuie elaborate rapoarte financiare transparente, iar gestiunea bugetelor trebuie să fie una participativă.

Olga Bîtcă a declarat că în prezent se atestă o problemă în ceea ce ține de oportunitățile de a raporta cazurile de corupție. De exemplu, linia fierbinte a Ministerului Educație funcționează ineficient sau practic nu funcționează deloc. Reprezentanta CReDO a solicitat autorităților să reacționeze adecvat, conform unei practici uniforme, la plângerile părinților. Se cere instituirea Consiliilor de Etică ale instituțiilor, care ar examina pe intern astfel de plângeri, ale organelor colegiale de supraveghere a gestiunii resurselor alocate și colectate legal etc.

Sanda Sandu, reprezentanta CNA Studențesc, consideră necesară consolidarea transparenței în procesul utilizării fondurilor extrabugetare de către instituțiile de învățământ, eficientizarea rolului reprezentanților părinților și elevilor în prevenirea și lupta contra corupției sistemice din mediul educațional. Tânăra s-a referit anume la sistemul educațional universitar, menționând că acesta devine un focar de corupție, iar lipsa transparenței este principala problemă.

Tânăra a mai spus că fenomenul corupției ia diferite forme în universități. De exemplu, un student, care nici nu este în țară, ia cu brio examenele și licența. O altă problemă este existența protecționismului și a nepotismului, dar și obligativitatea de a cumpăra manualele profesorilor. În opinia sa, în rândul studenților există o frică de a raporta anumite cazuri de corupție și din aceste considerente este important să existe o confidențialitate a denunțătorului, pentru că în caz contrar există riscul răzbunării.

Mass Media

http://realitatealive.md/live-ao-parin-i-solidari-credo-i-cna-studen-esc-organizeaza-conferinta-de-presa-cu-tema-apel-public-de-aten-ionare-a-comitetelor-parinte-ti-referitor-la-colectarea-taxelor-informale-in-sectorul-de-educa-ie—63544.html

http://www.ipn.md/ro/comunicate/6808

http://www.realitatea.md/apel-public-de-atentionare-a-comitetelor-parintesti–nu-colectati-ilegal-taxe-la-scoli-si-gradinite–este-un-sistem-de-coruptie–video-_63563.html

http://tvrmoldova.md/social/ong-uri-colectarea-taxelor-informale-de-catre-comitetele-parintesti-este-ilegala/

http://rtr.md/ro/stiri/societate/taxele-din-scoli-si-gradinite-trebuie-eliminate-cer-anumite-ong-uri

http://agora.md/stiri/36674/video–la-o-scoala-din-capitala-se-colecteaza-cate-1200-de-lei-de-la-parinti-pentru-aparat-de-aer-conditionat

http://www.timpul.md/articol/atenie—–colectarea-taxelor-informale-de-catre-comitetele-parinteti-este-ilegala-117442.html

http://www.ziarulnational.md/video-ce-trebuie-sa-stie-parintii-despre-taxele-informale-colectate-in-scolile-si-gradinitele-din-r-moldova-nimeni-nu-are-dreptul-sa-va-oblige-sa-dati-bani/

http://unimedia.info/stiri/apel-public-de-atentionare-a-comitetelor-parintesti-referitor-la-colectarea-taxelor-informale-in-sectorul-de-educatie-138906.html

http://suntparinte.md/comitetele-parintesti-nu-au-menirea-sa-colecteze-taxe-ilegale-apel-de-a-combate-coruptia-din-scoli/

http://tv8.md/2017/09/04/video-impusi-sa-plateasca-ong-urile-atrag-atentia-asupra-intimidarilor-si-presiunilor-din-institutiile-de-invatamant/http://stiridinmoldova.com/2017/09/parintii-sunt-indemnati-sa-nu-achite-taxele-ilegale-cerute-in-scoli-si-gradinite/

http://stiridinmoldova.com/2017/09/parintii-sunt-indemnati-sa-nu-achite-taxele-ilegale-cerute-in-scoli-si-gradinite/

https://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/apel-public-de-atentionare-a-comitetelor-parintesti-nu-colectati-ilegal-taxe-la-scoli-si-gradinite

http://www.publika.md/stop-taxelor-din-scoli-cateva-asociatii-au-demarat-o-campanie-asupra-ilegalitatilor-din-educatie_2979603.html

http://www.prime.md/ro/taxe-ilegale-in-scoli-ong-urile-vorbesc-despre-coruptia-din-educatie_60404.html

http://bani.md/apel-public-catre-parinti-nu-colectati-taxe-ilegale-in-institutiile-de-invatamant-video—98030.html

http://moldnova.eu/ro/o-noua-gaselnita-de-scurge-bani-de-la-parinti-grupe-private-gradinite-de-stat-21469.html/

 

 

https://www.europalibera.org/a/28716326.html

http://protv.md/stiri/social/fara-taxe-in-scoli-si-gradinite-este-solicitarea-a-trei-ong-uri—1999311.html

http://www.ipn.md/ru/societate

http://www.ipn.md/en/societate

http://www.ipn.md/ro/societate

Back To Top